Begravningsbyrå i Göteborg

Begravningsbyråer i Göteborg

Få hjälp med att jämföra offerter från olika begravningsbyråer

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Letar ni efter en begravningsbyrå i Göteborg som kan ordna den begravning ni önskar. Vi på Begravo samarbetar med flera av de största begravningsbyråerna i både Sverige och självklart Göteborg. Du kan via oss jämföra offerter på begravningstjänster från auktoriserade begravningsbyråer i Göteborg kommun där samtliga är anslutna till Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF).

Göteborg är Sveriges näst största och Nordens femte största stad. Staden ligger på västkusten vid Göta Älvs mynning. Här finns ett brett utbud av kultur och nöje med många museer, festivaler, teaterscener och annat. Göteborg är också Sveriges cafétätaste stad, och här finns även flera stjärnkrogar. När det gäller den göteborgska matkulturen är det havets skafferi som gäller, och många gör ett besök i Feskekôrka, eller Fiskekyrkan på rikssvenska, som är en fisk- och skaldjursmarknad i centrala Göteborg.

Göteborg har också gott om riktiga kyrkor, många otroligt vackra sådana. Om du ska planera en begravning i Göteborg kan du kontakta någon av de begravningsbyråer som är anslutna till oss på Begravo för att få hjälp att hitta det alternativ som passar bäst när det gäller att välja kyrka och plats för den sista vilan för din närstående.


Företag som ordnar begravning i Göteborg


Kyrkor och gravplatser i Göteborgs kommun

Det finns många beslut att ta när du ska planera en begravning, och det är inte alltid helt lätt. Även om man varit beredd på att dagen ska komma så kan det hända att man inte alls har funderat över de praktiska bitarna. Ibland kan den avlidne ha skrivit ner eventuella önskemål kring sin begravning, men det kan också vara så att du måste ta alla beslut själv. I en stund av sorg kan detta kännas väldigt tungt, men en bra begravningsbyrå kan guida dig och göra de svåra besluten lite lättare att ta.

I Göteborg finns det många kyrkor och församlingar. Här finns även bra möjligheter när det kommer till att begrava någon inom en annan religion än den kristna. På Hisingens storkyrkogård finns till exempel en av två muslimska begravningsplatser i Göteborg. Den andra ligger intill Billdals kyrkogård.

Här är några av de kyrkor du hittar i Göteborg:

Backa kyrka

Backa kyrka är församlingskyrka i Backa församling. Kyrkan är byggd i nyromansk stil och invigdes 1868. Den ersatte en medeltida kyrka som troligen uppfördes på 1100-talet.

Sankt Pauli kyrka

Sankt Pauli kyrka ligger i stadsdelen Oslokroken i Göteborg. Den uppfördes under åren 1880-1882, delvis i romansk stil. Under åren har flera större renoveringar gjorts, och från att ursprungligen haft plats för 1200 besökare har man under den senaste renoveringen minskat detta till 600.

Örgryte gamla kyrka

Örgryte gamla kyrka tillhör Örgryte församling. Kyrkans äldsta delar är från 1200-talet. På Örgryte gamla kyrkogård ligger flera kända personer begravna, bland andra Henning Mankell och Victor Hasselblad. Kyrkan är en av Göteborgs populäraste förrättningskyrkor med ca 150 begravningar per år.

Högsbo kyrka

Högsbo kyrka är belägen i stadsdelen Högsbo nära Axel Dahlströms torg i Göteborg. Kyrkan invigdes 1966 och är en tidig representant för stilen brutalism. Byggnaden består av fyra olika stora byggnadsdelar och präglas av strikt rätvinkliga geometriska former.

Styrsö kyrka

Styrsö kyrka ligger på ön Styrsö i Göteborgs kommun. Den är församlingskyrka i Styrsö församling och invigdes 1754. Då var den dock inte riktigt färdigställd. Bygget skedde mellan 1751-1759. Kyrkan har haft flera föregångare och kyrkogården är från 1600-talet. Denna har utvidgats flera gånger, senast 1995. Man anlade även en askgravlund 2005.

Västra Frölunda kyrka

Västra Frölunda kyrka ligger i Västra Frölunda i sydvästra Göteborg. På begravningsplatsen i Frölunda låg fram till 1869 socknens gamla kyrka med anor från medeltiden. 1860 beslöt församlingen att bygga en ny kyrka, och denna invigdes 1866.

Älvsborgs kyrka

Älvsborgs kyrka är belägen i stadsdelen Älvsborg och församlingskyrka i Älvsborgs församling. Kyrkan kallades tidigare Hagens kapell. Hagens kapell byggdes ursprungligen 1917 men brann ner 1918. Det återuppbyggdes sedan 1919 efter originalritningarna.

Göteborgs domkyrka

Göteborgs domkyrka, även kallad Gustavi domkyrka efter Gustav II Adolf, är en domkyrka i centrala Göteborg. Den är både stiftskyrka i Göteborgs stift och församlingskyrka i Domkyrkoförsamlingen i Göteborg. Kyrkan är den tredje domkyrkan på samma plats, där den första invigdes 1633 i Gustav II Adolfs namn året efter hans död i slaget vid Lützen. 1721 brann domkyrkan tillsammans med många bostadshus ner. Murarna stod dock kvar och kyrkan kunde snart återställas. 1722 invigdes den andra domkyrkan, men 1802 brann även den ner. Den tredje och nuvarande domkyrkan invigdes 1815 men stod färdig först 12 år senare.

Annedalskyrkan

Annedalskyrkan ligger i stadsdelen Änggården i närheten av Sahlgrenska sjukhuset och Slottsskogen. Den är församlingskyrka i Annedals församling. Kyrkan uppfördes 1908-1910 och är en blandning av gotik och romansk stil.

Hagakyrkan

Hagakyrkan ligger bredvid Hagaparken i Göteborg. Kyrkan byggdes mellan 1856 och 1859 och är en av Sveriges första kyrkor i nygotisk stil.

Masthuggskyrkan

Masthuggskyrkan ligger i stadsdelen Stigberget. Med en mycket framträdande placering på berget är den en av Göteborgs stora sevärdheter. Kyrkan började byggas 1911 och invigdes 1914. Den är gjord i nationalromantisk stil och har ett 60 meter högt kyrktorn.

Oscar Fredriks kyrka

Oskar Fredriks kyrka är belägen i stadsdelen Olivedal. Kyrkan invigdes på påskdagen 1893 och har fått sitt namn efter kung Oscar II. Kungen besökte kyrkan 1898 och skrev då sitt namn i gästboken. Oskar Fredriks kyrka är uppförd på Dahlins berg, döpt efter köpman Samuel Dahlin.

Christinae kyrka

Christinae kyrka kallas även Tyska kyrkan. Den ligger i centrala Göteborg och här hålls alla gudstjänster på tyska. Kyrkan fick sitt namn efter Gustav II Adolfs dotter drottning Kristina. Den kom till då den växande tyska och holländska församlingen i Göteborg behövde ett ställe för sin religiösa utövning. Från början, år 1624, ställde man en träkyrka på platsen som sedan 1633 flyttades för att ge plats åt en ny kyrka. Den nya kyrkan invigdes 1648, men 1669 brann den ner. Tack vare rika gåvor kunde återuppbyggandet börja direkt. 1746 drabbades staden av ytterligare en förödande brand och kyrkan skadades svårt. Den här gången kunde dock murarna återanvändas. Efter det har flera reparationer och renoveringar gjorts, och 1869 var Tyska kyrkan först av kyrkorna i Göteborg med elektrisk belysning.

Minnesstund i Göteborg

Det är vanligt att man väljer att hålla en minnesstund efter begravningsceremonin. Minnesstunden är en stund då de anhöriga får en chans att sitta ner tillsammans och minnas den avlidne. Hur man gör detta är upp till varje sällskap. Många väljer att hålla minnesstunden i ett församlingshem om ett sådant finns i anslutning till kyrkan. Där kan man fika eller äta tillsammans, kanske hålla tal, läsa upp minnesgåvor till olika fonder eller bara sitta och prata gamla minnen. Ett annat alternativ är att sällskapet går ut tillsammans på ett café eller en restaurang.

En viktig sak att tänka på inför planering av minnesstunden är att ni som deltar ska kunna känna att ni verkligen kan använda tiden för att minnas den avlidne. Det kan till exempel vara en bra idé att använda sig av catering istället för att ordna med fika eller mat själv. En bra begravningsbyrå kan komma med tips och idéer och hjälpa dig att hitta bra alternativ när det är dags att planera minnesstund efter begravning i Göteborg.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top