Begravningsbyrå i Alingsås

begravningsbyrå Alingsås

Få hjälp med att jämföra offerter från olika begravningsbyråer

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Letar ni efter en begravningsbyrå i Alingsås som kan planera er begravning. Vi på Begravo samarbetar med flera av de största begravningsbyråerna i Alingsås. Du kan via oss samla in offerter på begravningstjänster från auktoriserade byråer i ditt närområde där samtliga är anslutna till Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF).

Alingsås ligger i Västra Götalands län och är centralort i Alingsås kommun. Kommunen har drygt 40 000 invånare. Alingsås är en av de äldsta städerna i regionen och staden är bland annat känd för sina caféer och för Jonas Alströmer som populariserade potatisen i Sverige. Här anordnas varje år en potatisfestival som lockar många besökare. Alingsås har även många vackra kyrkor, kapell och kyrkogårdar. När det är dags för dig som anhörig att ta ett sista farväl av en närstående kan en bra begravningsbyrå hjälpa dig att hitta rätt alternativ utifrån dina önskemål.


Företag som ordnar begravning i Alingsås

  • Fjällmans Begravning
  • Funera
  • Lavenda
  • Bybergs Begravningsbyrå
  • Gillis Edman
  • Enkla Begravningsbyrån
  • Fonus

Kyrkor och gravplatser i Alingsås

Det är inte alltid ett lätt val att välja vilken kyrka man ska hålla begravningsceremonin i och vilken kyrkogård man ska välja för den sista vilan för en kär vän. Många tunga beslut ska fattas i en stund av djup sorg. Ibland har den avlidne egna önskemål nedskrivna, och för de flesta är det viktigt att efter bästa förmåga uppfylla dessa. Men ibland kan du behöva ta alla beslut själv utan några riktlinjer. De begravningsbyråer som är anslutna till oss på Begravo hjälper dig att hitta de bästa alternativen och guidar dig i de tuffa besluten.

I Alingsås kommun finns bland annat följande kyrkor:

• Bälinge kyrka

Bälinge Kyrka ligger i Bälinge, några kilometer nordost om Alingsås. Kyrkan har ett medeltida ursprung och de äldsta delarna uppfördes troligen under 1200-talet. Bälinge kyrka är en vacker salkyrka i sten med putsad vit fasad och ett litet gaveltorn.

• Christinae kyrka

Christinae kyrka är en av fem kyrkor i Alingsås församling. Kyrkan ligger centralt vid stora torget och kom till efter att Alingsås hade blivit stad. Den är namngiven efter drottning Kristina som var den första att skänka pengar till bygget av kyrkan, som påbörjades 1642 och avslutades 1651.

• Antens kapell

Antens kapell är en kyrkobyggnad som tillhör Bjärke församling. Kapellet uppfördes 1914-1915 och invigdes på midsommardagen 1915. Det kom till efter en insamling då det i början av 1900-talet fanns ett behov av en kyrka på den västra sidan av sjön Anten. Antens kapell ligger 15 kilometer nordväst om Alingsås.

• Erska kyrka

Erska kyrka är församlingskyrka i Bjärke församling. Kyrkan står på en höjd ovanför Sollebrunn. Den nuvarande kyrkan har troligen haft två föregångare på platsen. Den första kan ha förstörts under krigen i början av 1600-talet och den andra revs omkring 1888, efter att den nya kyrkan byggts. Den nya uppfördes 1885-1886, och då flyttade man med en av kyrkklockorna samt predikstolen från den gamla kyrkan.

• Stora Mellby kyrka

Stora Mellby kyrka ligger i Stora Mellby. Det är en stenkyrka som uppfördes tidigt på medeltiden. Under åren har den breddats och förlängts och genomgått olika ombyggnationer. Den har bland annat ett fem våningar högt kyrktorn med åttakantig lanternin.

• Ödenäs kyrka

Ödenäs kyrka ligger i Ödenäs och tillhör Ödenäs församling. Kyrkan invigdes 1840. Två tidigare kyrkor i trä, en från medeltiden och en från omkring 1700-talet, föregick den nuvarande kyrkan som är byggd i sten. I Ödenäs kyrka spelades kyrkoscenerna i den i Sverige välkända tv-serien ”Hem till byn” in.

Minnesstund i samband med begravning

Det är vanligt att man väljer att ha en minnesstund i samband med en begravning. En sådan kan hållas på olika platser och se ut på olika sätt, beroende på hur sällskapet vill ha det eller kanske hur den avlidne har önskat ha sin begravning. Många använder kyrkornas lokaler som finns att låna för att fika tillsammans och prata om minnen, kanske hålla tal eller läsa upp minnesgåvor till olika fonder. Andra går tillsammans ut och äter på ett café eller en restaurang, eller kanske hem till någon i sällskapet.

I Alingsås kommun finns flera församlingshem där ni kan hålla er minnesstund. Om man väljer att ordna med fika eller mat själv eller använder sig av en cateringfirma är förstås upp till var och en, men ett bra tips är att tänka på att ni som deltar i minnesstunden ska kunna använda den tiden till att minnas och umgås med era nära och kära, så det inte blir för mycket jobb för er. Begravningsbyrån kan förstås hjälpa till med bra tips och råd för detta.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top