Kostnad för begravning – exempel på priser

Vad kostar en begravning? Exempel på priser och kostnader

Det är en hel del olika val du skall göra när du planerar en begravning. Valen avgör hur kostsam begravningen blir. Innan du börjar planera bör du bestämma dig för vilken budget du har för begravningen.

Vanligtvis betalar dödsboet för begravningen. Om du är arvinge så är det ditt arv som pengarna dras från.

Snittkostnaden för en begravning i Sverige är ca 27.000 kr

Normal kostnad för en begravning

Nedan följer några exempel på normala priser för en begravning 2018-2019. Dessa nivåer kan skilja sig mellan olika begravningsbyråer men för att kunna göra en bra guide till er läsare måste vi generalisera det hela.

Begravningens typNormal kostnad
 Enkel ceremonilös begravning 10.000 kr – 15.000 kr
 Normal klassisk begravning 15.000 kr – 25.000 kr
 Lyxig begravning 25.000 kr – 35.000 kr
 Extra lyxig begravning 35.000 kr –

Alternativen ovan är generaliserade och du kan välja till eller ta bort tjänster som gör att begravningen blir dyrare eller billigare.

Begravningsbyråns arvode är normalt från 2 000 kr och uppåt. Denna summan är inräknad i ovan nämnda prisexempel.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Vad ingår i de olika prisalternativen i tabellen ovan?

Begravnings-alternativen ovan visar olika typer av begravningar och vad de kostar. Man väljer helt enkelt hur påkostad begravningen skall vara. I exemplen nedan beskriver vi vad som ingår i de olika typerna av begravningar.

Exempel 1: Enkel begravning
Begravning utan ceremoni innebär att kroppen tas direkt från sjukhuset till krematoriet där den blir till aska, och att askan och urnan gravsätts vid ett senare tillfälle. Gravsättningen kan vara en minneslund, askgravplats eller en traditionell urngrav. Man har helt enkelt inte den klassiska ceremonin med musik osv som till exempel kan ske i kyrkan.

Exempel 2: Normal klassisk begravning
Denna typ av begravning är den vanligaste och den typ av begravning som de flesta tänker på när de hör ordet begravning. I priset ingår kista, blommor, arbetskostnad för begravningsbyrån, omhändertagande av kroppen, transport av kroppen samt representant på ceremonin.
Det är ett komplett paket helt enkelt.

Exempel 3: Lyxig eller extra lyxig begravning
När man vill anordna en lite mer extraordinär begravning så kostar det givetvis extra. Man kanske vill ha champagne, snittar eller fin mat efter ceremonin eller en artist som spelar.

I denna prisklass på begravningar så ingår givetvis allt som ingår i en klassisk begravning men då kan man även få en fin anmälan tryckt till minnesstunden, solist, tryckta program samt tackkort. Det finns oändligt med tillägg som kan göras. Begravningsbyråerna kan möta nästan alla typer av önskemål.

Jämför och hämta in offerter från olika begravningsbyråer
Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket de olika begravningsbyråerna tar betalt för en begravning i den kommun eller stad där begravningen skall ske i är att använda vår offert-tjänst. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något hjälper den dig att inhämta offerter ifrån olika begravningsbyråer. Dessa offerter gör det enklare för dig att göra ditt val av begravningsbyrå som du vill anlita.

Fyll i formuläret här på Begravo så ser vi till att du får offerter från ett antal olika begravningsbyråer som är aktiva i den kommun du skall planera en begravning i.

Exempel på vanliga kostnader

 • Omhändertagande av den avlidna inkl nedläggning i kista, svepning eller påklädning i egna kläder kostar normalt ca 1 000 kr. Svepskjorta kostar ca 150 kronor.
 • Begravningsbil som transporterar kistan från sjukhuset/bårhuset till bisättningslokal kostar ca 2 000 kr. Behövs transport på bisättnings- eller ceremonilokal till grav eller krematorium på begravningsdagen inom förvaltningsområdet ersätts denna kostnad genom begravningsavgiften.
 • Kista: ca 4 500 kr och uppåt | Urna: ca 800 kronor och uppåt
 • En församlingspräst ersätts genom kyrkoavgiften. Icke församlingspräst och borgerlig officiant ersätts enligt särskild överenskommelse. Räkna med ca 3 000 kr.
 • Önskas sång och musik så ersätts en församlingsorganist genom kyrkoavgiften. En sång- och instrumentalsolist kostar normalt ca 2 500 kr.
 • Blommor på kistan: 350 kr och uppåt.
 • Dekoration till kistan: 1 500 kr och uppåt
 • Handbukett: 45 kronor och uppåt
 • Krans med handtextade band: 1 500 kr och uppåt.
 • Sorgbukett: 500 kr och uppåt.
 • Bärare av kistan in- och ut i kyrka/kapell samt sänkning i grav ersätts som regel genom kyrkoavgiften respektive begravningsavgiften. Vill man ha en representant/värd vid begravningen kan man räkna med ca 1 800 kr.
 • Gravplats och kremation ersätts vanligtvis genom begravningsavgiften. Medverkan av värd från begravningsbyrån kostar ca 800 kronor.
 • Begravningsbyråns arvode: 2 000 kr och uppåt.

Källa: Fonus

Arbetskostnad för jobbet som begravningsbyrån gör

Den arbetskostnad som begravningsbyrån tar ut för det arbete som de lägger ner ligger normalt på 2 000 kr upp till 15 000 kr. Detta varierar givetvis beroende på hur mycket jobb byrån får lägga ner.

Det är också här begravningsbyråerna kan skilja sig rejält i pris. Vissa byråer har effektiviserat sin arbetsprocess vilket gör att de kan hålla ner arbetskostnaden trots att de levererar samma tjänst. Ett bra exempel på detta är de internetbaserade begravningsbyråerna som hjälper dig via nätet och sparar då in dyra kostnader för till exempel kontorslokal, skyltfönster osv.

Priset för kistan

En stor del av kostnaden är själva kistan som kroppen skall begravas i.
Du kan hitta kistor för 4 500 kr och uppåt. Du kan beställa kistor som matchar alla dina önskemål. Om du till exempel skall begrava en person som älskade Volvo när han/hon var vid livet så kan du beställa en kista som ser ut som en Volvo 240. I princip alla önskemål går att lösa. Det är bara en prisfråga.

Priset är inte alltid det viktigaste

Tänk på att det är en närstående som skall begravas. Ibland kan man ångra sig i efterhand och få dåligt samvete om man är för snål när man planerar begravningen. Se till att använda en bra och proffsig begravningsbyrå som gör att hela dagen då begravningen hålls blir precis som du vill och har planerat.

Priser för en begravning skiljer sig i olika delar av landet

Som vi nämner ovan så kan priserna skilja sig i olika delar av Sverige och mellan olika begravningsbyråer. Använd därför vår tjänst här på Begravo för att se hur prisnivåerna och kostnaderna ligger där just DU skall planerar en begravning.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top