Begravningsbyrå i Västerås

begravningsbyrå uppsala

Få hjälp med att jämföra offerter från olika begravningsbyråer

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Letar ni efter en begravningsbyrå i Västerås som kan ordna den begravning ni önskar. Vi på Begravo samarbetar med flera av de största begravningsbyråerna i både Sverige och självklart Västerås. Du kan via oss jämföra offerter på begravningstjänster från auktoriserade begravningsbyråer i Västerås kommun där samtliga är anslutna till Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF).

Västerås ligger 10 mil från Stockholm vid Mälarens strand, och är residensstad för Västmanlands län. Stadens namn var ursprungligen Västra Aros, där Östra Aros var den stad som vi idag känner som Uppsala. Västerås är en av de äldsta städerna i Sverige, och har varit biskopsstift sedan 1100-talet. Västerås är idag Sveriges femte största stad, och kommunen sjätte störst. Staden fick Sveriges första gymnasium 1623 och även Sveriges första flickskola 1630. Från mitten av 1800-talet så växte så Västerås till att bli Sveriges femte största stad.

För den som drabbats av den sorgliga uppgiften att begrava en anhörig i Staden så finns det flera olika alternativ att välja mellan, både för själva begravningen och påföljande minnesstund. Skulle det vara så att du inte känner Västerås så väl så kan någon av de begravningsbyråer som är anslutna till Begravo hjälpa dig att välja.

Företag som ordnar begravning i Västerås

Kyrkor och begravningsplatser i Västerås

Som rikets femte största stad och ett av de äldsta biskopssätena så är det naturligt att det finns flera kyrkor, begravningskapell och begravningsplatser att tillgå. Kanske ska den avlidna begravas i en familjegrav, eller vid en kyrka som denne hade anknytning till? I så fall är valet enkelt. Men annars är det någonting som man måste ta tag i, oavsett hur tung sorgen än är. Här finner du några av de kyrkor och kyrkogårdar som finns i Västerås, även om det inte är alla. Behöver du hjälp att hitta rätt, så vänd dig till en begravningsbyrå för råd och tips.

Västerås Domkyrka

Domkyrkan i Västerås är inte Sveriges äldsta eller största, men är definitivt en av de finare och mest sevärda. Stadens ursprungliga domkyrka är känd sedan 1164, medan den nuvarande invigdes 1271. Den har dock byggts om och till många gånger under årens lopp. Den senaste större renoveringen skedde i skarven mellan 1950- och 1960-talet och hade som syfte att framhäva de olika stilar som präglat domkyrkan under dess månghundraåriga historia. Kung Erik XIV är begravd i kyrkan, som också är känd för sina många fina inventarier, som gjort den till ett populärt turistmål.

Hovdestalunds kyrkogård

Hovdestalunds kyrkogård är belägen fyra kilometer från Västerås centrum, och är den största begravningsplatsen i Västerås. På Kyrkogården finns flera begravningskapell (Korsets kapell, S:t Ilians kapell, S:ta Gertruds kapell och S:t Davids kapell) där begravningsceremonin kan genomföras, samt ett kapellkrematorium. Kyrkogården är mycket varierad och vacker – en plats där man vill tillbringa sin sista vila. Där finns även klostergården, en plats för stillhet och ro, en plats för att minnas. Hovdestalunds kyrkogård har också ett område avsett för begravning av icke-kristna, främst då muslimer. På kyrkogården finns också en nära 60 år gammal minneslund.

Wallinska kyrkogården

Wallinska kyrkogården invigdes 1818, en bit utanför den dåvarande stadskärnan. Gravsättningar på Wallinska kyrkogården är begränsade till den minneslund som anlades där 1984.

Östra kyrkogården

1875 invigdes Östra kyrkogården, i och med att behovet av gravplatser ökat då Västerås snabbt växte. På den tiden låg kyrkogården i stadens utkant; men då Västerås brett ut sig så ligger den numera mer centralt. På Östra kyrkogården finns även ett begravningskapell, Östra kapellet, i bysantinsk stil.

Sparvens kapell

Sparvens Kapell är beläget i stadsdelen Råby i västra Västerås, en del av Västerås Lundby församling, och började användas redan 1975. Det var dock först 1995 som kapellet officiellt invigdes. I dag är Sparvens kapell centrum för den sverigefinska verksamheten inom Västerås församling, även om givetvis alla är välkomna.

Gideonsbergskyrkan

Gideonsberg började bebyggas under 1940- och 50-talet då Västerås växte kraftigt, vilket ledde till behovet av en kyrka i området. Resultatet var Gideonsbergskyrkan, som invigdes 1973. Kyrkan hade då varit planerad länge, men det tog tid att få in de resurser som krävdes. Kyrkan har ett lite annorlunda utseende, i och med att den är lågt byggd och omgiven av höga träd – den smälter in i omgivningarna på ett fint sätt och sticker inte ut olikt många äldre kyrkor.

Rönnby kyrkcenter

Rönnby kyrkcenter är ytterligare ett resultat av Västerås snabba tillväxt under 1900-talet. Den ligger i stadsdelen Rönnby i norra Västerås, och invigdes 1973, inte många år efter det att Rönnby börjat bebyggas på allvar. Rönnby kyrkcenter är beläget i Rönnby centrum, infogat i ett flertal andra byggnader och var ursprungligen tänkt att bli en bank. Det gör att Rönnby kyrkcenter skiljer sig från många andra kyrkbyggnader i Sverige, helt enkelt genom att det inte sticker ut så mycket, utan är mer en detalj i Rönnby centrums helhet – det är en kyrka som inte skryter med sitt yttre, men har ett vackert inre.

Efter jordfästningen

Efter begravningsgudstjänst och jordfästning, om sådan sker i samband med begravningsceremonin, är det vanligt att hålla en gemensam minnesstund. Denna kan se ut på många olika sätt. Det kan vara ett tillfälle att umgås med andra anhöriga till den avlidne, att minnas de ljusa stunderna. Man kanske håller tal eller läser upp minnesgåvor till olika fonder skänkta i den avlidnes namn. Minnesstunden sker ofta i ett församlingshem i anknytning till kyrka eller kapell, men det är inte ovanligt att den arrangeras exempelvis på ett hotell eller café eller liknande, eller kanske hemma hos någon av de anhöriga. Västerås har då många alternativ att erbjuda, vare sig man vill ha en större sammankomst, eller någonting mer intimt för de mest närstående.

Oavsett vilket så finns det saker som man måste ordna med, hur tungt och jobbigt det än kan kännas. Ska man ordna med catering så man slipper stå där själv i köket och ordna med mat och fika, när man helst av allt vill tillbringa tiden med släktingar och vänner? Behöver man råd, tips och hjälp så kan en begravningsbyrå ofta stå till tjänst med den saken, så att det hela blir så enkelt som möjligt. Att göra de förberedelser som en begravning kan kräva så enkla som möjligt är något som många som befinner sig i sorg uppskattar. Och även om det känns tungt så blir en väl planerad begravning och minnesstund ett fint minne att bära med sig som en tröst.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top