Kista till begravning – Kostnader samt tips & råd

Kista begravning priser och kostnad

Att hitta rätt kista till begravningen är inte alltid enkelt. Som närstående vill man ta farväl av den bortgångna på ett värdigt sätt genom att hitta en vacker kista som reflekterar tillgivenheten och respekten man hyser för sin familjemedlem eller vän. Samtidigt kan kistan och begravningen i sig vara ganska dyra, så det är viktigt att titta på olika kistor i god tid för att hinna göra ett val som du sedan känner dig nöjd med.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Hur väljer man rätt kista?

När en närstående gått bort är begravningen det sista tillfället då du kan ta farväl. Detaljer som programmet, blommor och eventuell fika är givetvis av stor betydelse, men något som kanske är ännu viktigare är kistan. Eftersom det är där din närstående kommer att placeras är det ytterst viktigt att du väljer en kista som du tycker är lämplig. Dessutom bör den också vara prisvärd så att inköpet inte resulterar i att du överskrider din budget.

En personlig kista

En populär idé är att välja ett alternativ som du tror skulle uppskattas av den avlidna eller som på något sätt representerar honom eller henne. Du kan exempelvis välja en kista i den bortgångnas favoritfärg eller be tillverkaren måla något som karakteriserade personen. Det kan också vara så att den avlidna själv önskat en viss typ av kista, och då är det givetvis enklare att välja. En del familjer har också särskilda familjetraditioner kring vilken typ av kista som bör väljas. Slutligen bör det nämnas att du även har rätt att bygga en kista själv, vilket ofta är det billigaste alternativet. Det finns dock särskilda regler som måste följas.

Priser på begravningskistor

En annan aspekt som brukar vara av stor betydelse är priset. Kostnaden för en kista kan vara alltifrån ca 3000 kronor till 15 000 kronor eller mer beroende på material, design och särskilda önskemål. Flertalet kistor kostar mellan 5000 kronor och 10 000 kronor, medan en så kallad direktkremationskista inte brukar kosta mer än 2500 kronor. En direktkremationskista är ett vanligt val vid kremering eftersom den är ett betydligt billigare och enklare alternativ. Kostnaden för en kista varierar således mycket och det finns många alternativ att välja bland oavsett vilken prisklass du föredrar.

Du bör också ha i åtanke att priset för en vanlig begravning brukar uppgå till 25 000 kronor, men den kan kosta ännu mer. Priset varierar beroende på vilken typ av begravning du föredrar, men eftersom det trots allt rör sig om högre summor är det viktigt att göra en budget och se hur mycket du faktiskt har råd att betala för en kista.

Välj så snabbt som möjligt

Oavsett vilken kista du bestämmer dig för är det viktigt att välja så snabbt som möjligt, eftersom det kan dröja ett par dagar innan den levereras. Det gäller framförallt om du beställt en personlig kista som krävt särskilt arbete.

Kremering eller jordbegravning?

Om den avlidne inte uttryckt några önskemål kring kistan kan du även ta praktiska aspekter i beaktande. Vid en jordbegravning kan kistans utseende, kvalitet och egenskaper vara viktigare, eftersom den ska klara av trycket från jorden och helst vara miljövänlig. Vid en kremering kan det däremot räcka med en enklare kista eftersom den då brinner upp. Även andra aspekter som kistans storlek och inredning kan vara av betydelse. En bädd i papperskvalitet kan fungera väl vid kremering, medan man vid jordbegravning ofta väljer ett mer påkostat material.

Välj rätt storlek

Flertalet kistor är två meter långa och 50-60 centimeter breda, vilket anses fungera för de flesta personer. Det stämmer dock inte alltid, eftersom många människor i våra nordiska länder är omkring två meter långa, vilket innebär att en vanlig kista inte är tillräckligt stor. Man kan även behöva en bredare kista, även om längden är perfekt. Dessutom finns det kistor som tillverkas i andra storlekar än standardstorleken, så du bör vara observant när du lägger beställningen och försäkra dig om att kistan verkligen har rätt storlek.

Gör ditt yttersta

Det kan tyckas vara en självklarhet att du som närstående gör ditt yttersta för att tillse bästa möjliga kista och begravning i övrigt, men under svåra tider kan stressen och alla måsten enkelt resultera i missnöjdhet. Eftersom begravningen är ditt sista farväl av den avlidna är det alltid en bra idé att organisera en så vacker begravning du bara kan. En del människor upplever i efterhand att de exempelvis inte valt en tillräckligt fin kista eller tillräckligt många blommor, så försök att inte alltid eftersträva det billigaste alternativet – såvitt du inte verkligen är nöjd med det. Du bör däremot inte heller spendera mer än vad du har råd med, vilket är ytterligare en anledning till varför man bör vara ute i god tid och hinna se så många alternativ som möjligt. Det finns många fina kistor till relativt låga priser.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top