Klädsel vid begravning

Klädsel på begravning

En begravning kan i många fall röra upp många känslor, oavsett om man har förlorat någon väldigt nära eller någon mer bekant. Det är många tankar som snurrar i huvudet och det sista man vill fundera över är vilken typ av kläder som man ska ha på sig vid själva begravningen. Den vanligaste associationen är att man ska vara klädd i helsvart från topp till tå, men hur ska man tänka om det finns någon klädkod och vad gör man om klädkoden är “ljus klädsel”? I denna text kommer du att få tips och råd på hur du ska tänka och klä dig när du ska på en begravning.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

5 grundläggande saker att ha koll på

  • För kvinnor är valmöjligheterna oftast fler. I regel kan kvinnor bära både kjol, långbyxor eller klänning.
  • En huvudregel är att män ska bära en mörk kostym.
  • Om du vet med dig att det finns någon klädkod bör du anpassa din klädsel efter den. Den vanligaste klädkoden går ut på att bära diskreta och mörka färger, t.ex. mörkgrått, svart eller marinblått.
  • Är klädkoden “ljusa färger” ska du satsa på mjuka och milda färger. Helvitt är att undvika, men färger så som ljusrosa, ljusgrått, ljusblått eller beige är helt acceptabelt.
  • I vissa fall kan klädkoden vara fri. Det betyder inte att du ska sätta på dig dina mest färgstarka plagg, utan att du har möjlighet att själv välja om du vill klä dig i mörka färger eller ljusa. Två färger som du bör lämna hemma är starka röda och gula toner.

Hur man skall tänka kring begravningskläder

Även om du nu har fått ta del av grundregeln när det kommer till klädsel vid en begravning kan det fortfarande kännas svårt att hitta rätt i garderoben. En rekommendation är att man utgår från två stycken ledord, nämligen stillsamt och nedtonat. Dessa två ledord säger väldigt mycket om hur klädseln bör vara och är bra ord att komma ihåg när det är dags att välja kläder. Det är viktigt att man ser till att klädseln är uppklädd, samtidigt som man bör undvika att det ser ut som man ska gå på fest eller disco.

Kläder för kvinnor

Som kvinna kan du bära både klänning, kjol och långbyxor på en begravning. Om du ska gå på en begravning som är mer traditionell och formell bör du dock alltid lämna långbyxorna hemma och satsa på kjol eller klänning. Här är det viktigt att komma ihåg att kjolen eller klänningen aldrig bör gå ovanför knäna och att man använder sig av strumpbyxor under. Ja, även på högsommaren. Är du närstående till den avlidne bör du välja färger som grå eller svart på dina strumpbyxor. Mer avlägsna gäster och andra bekanta kan bära beigea, men man bör ej komma barbent.

Oavsett om du bär en blus till kjolen/byxorna eller om du har en klänning bör du undvika urringningar som är djupa. Har dina plagg korta ärmar ska du skylla dessa med en kavaj eller jacka.

Kläder för män

Som tidigare nämnt bör män i regel alltid bära kostym på en begravning. Även här är det viktigt att komma ihåg ledorden och satsa på en kostym som är matt i materialet och som är enfärgad. I vissa fall kan även en kritstrecksrandig kostym vara helt okej, men då är det mycket viktigt att tänka på att kritstrecken inte får vara alldeles för synliga eller breda. Till din kostym är det rekommenderat med en enfärgad slips. Vill du ha mönster på slipsen ska dessa vara diskreta. Komplettera din klädsel med en vit, klassisk skjorta.

Kläder för barn

Om ett barn ska närvara vid en begravning bör kläderna anpassas efter ålder. Ett barn som är under 15 år bör aldrig vara klätt i helsvart. Det bästa är att försöka undvika svarta kläder överhuvudtaget och istället låta barnet välja ut, tillsammans med en vuxen, sina absolut finaste plagg. Att du som förälder bör vara närvarande i valet av kläder för barn är för att se till så att kläderna fortfarande är lämpliga. Färgstarka kläder bör undvikas av respekt för andra gäster och anhöriga. T-shirt eller tjocktröjor med tryck är ej lämpliga.

Ingen angiven klädkod – så ska du tänka

Det är inte i alla situationer som en klädkod kommer att meddelas i samband med en begravning. Om du ska gå på en begravning där ingen klädkod finns ska du använda dig av ledorden och främst satsa på mörkare färger. Svart är en färg som alltid är lämplig på en begravning, men många föredrar mjukare, mörka nyanser, t.ex. grått och mörkblått. Det är rekommenderat att du bryter av de mörka färgerna med något ljusare. Som man bör du t.ex. aldrig bära en svart skjorta till din svarta kostym och detta gäller i många fall även kvinnor. Kom dock ihåg att du bör undvika starka och skrikiga färger, t.ex. knallrött.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top