Begravningsblommor

Begravningsblommor

En begravning är ett känsligt tillfälle, framförallt för den bortgångnes familj, och då kan det vara av stor betydelse att visa sin respekt och uppskattning på rätt sätt. I första hand handlar det givetvis om att visa sitt stöd, men även om att själv ta ett sista farväl av din vän, kollega eller familjemedlem. För de allra flesta sker farvälet på begravningen, och det kanske mest traditionella sättet att visa dina känslor är genom att ha med sig en vacker blomma eller blomsterdekoration. I den här artikeln guidar vi dig i valet av blommor, så att du kan känna dig nöjd med ditt sista farväl.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Handblomma | Den röda rosen

De flesta gäster som deltar på en begravning tar med sig en så kallad hand-blomma. Det brukar röra sig om en enda blomma, oftast en ros, som placeras på kistan. Skulle du istället vilja beställa en mindre bukett går det också bra. Det mest traditionella valet är den röda rosen, men även vita rosor är vanliga. Däremot finns det inga måsten, utan du är fri att välja vilken blomma du vill. Precis som i valet av kransar eller begravningsdekorationer brukar man välja blommor som på något sätt representerar den avlidne. Att välja en blomma som du tror att denne skulle uppskatta är inte heller fel. Huvudsaken är att du väljer en smakfull blomma eller bukett som visar din respekt och tillgivenhet.

Kransar

Utöver handblomman är kransen den vanligast förekommande traditionen. Den främsta anledningen till det är kransens runda form, som symboliserar evigheten. Idag finns det en mängd olika alternativ att välja bland, och du kan själv välja vilken typ av krans du vill ha. När du beställer i god tid inför begravningen har du möjlighet att låta din fantasi flöda och få precis kransen du önskar dig. Många blomsteraffärer gör det dessutom möjligt att leverera kransar utomlands, så branschen erbjuder i princip vad du än söker.

Färgens betydelse

I motsats till vad man skulle kunna tro finns det ingen direkt regel kring vilka färger man bör välja. Blommorna som medtas till begravningen får vara i vilken färg som helst – det viktiga är att du väljer något som ser värdigt och respektfullt ut. Precis som i valet av blommor kan den avlidnes liv och personlighet avgöra valet av blommornas färger, men du kan också välja färger som betyder något för dig eller skapar rätt atmosfär. Exempelvis representerar röda rosor kärlek och omtanke, vilket aldrig är fel på en begravning. Även rosa står för tillgivenhet och kan tyckas vara lite gladare än den röda rosen. Att välja färg efter årstid är också vanligt – valet är ditt.

Vit – Ärlighet & ljus
Röd – Jag längtar efter dig
Mörkröd – Stor saknad
Blå – Vid din sida intill döden
Orange – Vänskap
Lila – Jag önskar dig all lycka
Gul – Du är solen i mitt liv

Hjärtan

En nyare trend är att beställa röda eller rosa rosor i form av ett hjärta. Det kan visserligen föra tankarna till Alla Hjärtans Dag, men det beror till stor del på hur hjärtat dekoreras i övrigt. En stilfull dekoration i hjärtform är ett vackert sätt att visa din kärlek och tillgivenhet, och den kan också höja stämningen genom att skapa en atmosfär av kärlek och positiv energi istället för exempelvis enstaka svarta blommor, som ger ett betydligt sorgligare intryck. Valet av blommor har mycket att göra med just atmosfären på begravningen, som antingen kan göras ännu mer sorglig än vad den redan är, eller få gästerna att tänka på de positiva stunderna med den avlidne och dennas härliga personlighet.

Begravningsdekorationer

Utöver handblommor, kransar och hjärtan är det även vanligt med begravningsdekorationer. Dekorationerna kan vara runda, ovala, triangulära eller ha just den form som önskas. En stor kistdekoration kan göras väldigt vackert och skapa en riktigt fin stämning – trots den självklara sorgen. För att göra både dekorationen och begravningen mer personlig kan du beställa något som symboliserar den avlidnas liv, personlighet eller önskemål. Om din vän eller familjemedlem t.ex. var musiker kan det vara trevligt att få en dekoration i form av en gitarr eller liknande. Likaså kan du göra dekorationen extra speciell om du väljer den avlidnas favoritblommor och favoritfärger.

Måste man ta med sig blommor till en begravning?
Idag finns det inga direkta krav, utan du bör välja att ta farväl på sättet som känns bäst för dig. Det går också bra att ta med ett vackert föremål eller skänka pengar till en fond i den avlidnas namn. Däremot bör man ha i åtanke att en begravning med väldigt få blommor generellt ser väldigt kall, tom och sorglig ut. Blommorna skapar en känsla av värdighet, respekt och kärlek för den avlidna, eftersom de trots allt är ett tecken på att gästerna valt att lägga pengar och ta sig tid för att beställa något vackert för sin vän. Det är ett tecken på uppskattning, och när ni tar ert sista farväl är det trevligt att se att många människor brytt sig om den avlidna, som går vidare omgiven av respekt och kärlek.

Priser på begravningsblommor

Priserna varierar självklart beroende på vilken typ av blommor du väljer, men det finns garanterat fina varianter för alla plånböcker. För en handblomma börjar priset runt så lite som 35 kr, och det brukar inte uppgå till mer än 100 kr. Större binderier som kransar och hjärtan brukar däremot kosta mellan 1000 kr och 4000 kr eller mer, beroende på antalet och typen av blommor. Kistdekorationerna börjar generellt runt 2000 kr och kan precis som kransar och hjärtan uppgå till flera tusen.

Tips och råd

Att gå på en begravning kan kännas lite jobbigt av flera anledningar. Det är tillfället när du tar ditt sista farväl av den avlidna, men det är också ett känsligt tillfälle när man inte vill råka göra något som anses okänsligt eller olämpligt. Därför kan du be din florist om tips kring vilken typ av blomsterarrangemang du bör välja – speciellt om du inte varit på någon begravning tidigare. Precis som vid andra tillfällen finns det vissa etikettregler som bör följas så att du inte råkar trampa någon på tårna just vid ett sådant svårt tillfälle. Att ha med dig blommorna som förväntas och kanske rentav något som imponerar lite kan skänka stor tröst till de närstående under den svåra stunden – och du kan känna dig nöjd med att du gjort det bästa möjliga för din vän.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top